30 september 2007

mail till ICA

Hej.
Jag vill gärna äta mer nyttigt, närodlat och ekologiskt. Men för att inte köpa grisen i säcken skulle jag gärna ta del av information om hur ni definierar ekologiska varor. För mig är en ekologisk vara just närodlad och framtagen på ett schyst sätt utan farliga besprutningsmedel osv. Det är därför lite förvirrande för mig som konsument hur ica kan sälja ekologiska tomater som har sitt ursrung i holland, medans de svenska tomaterna säljs som oekologiska. Så som sagt, om det finns någon sammanställd information om hur ni definierar dessa ekologiska varor skulle jag gärna ta del av den. Tack på förhand.

uppdaterat
okej, lite dålig research av mig, från ica.se:

Vad innebär det att en vara är ekologisk?
I den ekologiska odlingen används inte konstgödsel och kemiska bekämpningsmedel. Ogräs och skadedjur motarbetas istället med mekanisk och biologisk bekämpning.
Ekologiskt uppfödda djur ska få ekologiskt foder och ges möjlighet att leva på naturligt sätt i så stor utsträckning som möjligt. Djuren får gå ute och exempelvis ska grisar ha möjlighet att böka och höns möjlighet att picka efter insekter och mask.
Genetiskt modifierade organismer får inte användas vid ekologisk produktion. Bestrålning är inte heller tillåten.


Men alltså ingenting om var produkten är producerad, varför inte?
Matvaror som apelsiner och kaffe är inte särskilt lämpliga att producera i Sverige pga vårt klimat, och det är fine, men när man handlar något där man erbjuds både en svensk variant och en ickesvensk variant känns det konstigt att det är varan som har tillverkats hundra mil härifrån och fraktats till Sverige som är ekologisk.

Andra bloggar om: , ,

1 kommentar:

Hans Eric sa...

Frågan är väl iofs inte så enkel. Markodlade tomater i Spanien kan kanske vara mindre klimatpåverkande än tomater från Sverige som odlats i uppvärmda växthus.

Men jag är själv väldigt intresserad av närproducerat. På mitt företags blogg kör vi en liten anspråkslös tävling om "hur närförsörjd kan du bli". Kolla gärna http://myblock.typepad.com