21 mars 2010

Rostad morotssoppa med ingefära

Testade en ny soppa ikväll, åt en liknande soppa på miljögården i Lund förra helgen och blev sugen på att testa själv.
Soppan blev jättegod, rostningen av morötterna i ugn innan de mixas med buljongen ger en väldigt fyllig och fin smak.

Det här behöver du:

6st stora morötter
1st gul lök
3st vitlöksklyftor
3 msk färskriven ingefära
1dl creme fraiche
3dl ginger ale
6dl grönsaksbuljong
4st persiljekvistar

Sättt ugnen på 200 grader.
Skala och skiva morötterna till tjocka mynt, skala den gula löken och dela den i åtta lika stora bitar.
Skala vitlöksklyftorna men behåll dom hela.
Olja en plåt eller lämplig form, häll i morötterna och vitlöksklyftorna och vänd runt dom i oljan.
Lägg på löken utan att den delar sig i mindre bitar annars bränns den i ugnen. Strö över lite flingsalt.
Låt det stå i ugnen ca 20 - 30 minuter tills det börjar få lite färg, känn med en sticka i morotsbitarna, om dom är mjuka rakt igenom börjar det bli färdigt. Skruva upp värmen lite till de sista minuterna.

När plåten är i ugnen kan du förbereda buljongen, jag blandade vatten med en buljongtärning.
Koka upp buljongen lagom till det att morötterna och löken börjar bli klara i ugnen.
Häll ner de rostade grönsakerna i buljongen, riv ingefäran direkt ner i soppan.
Tillsätt creme fraiche och ginger ale, koka ihop någon minut.
Smaka av och krydda med salt och peppar efter eget behov.

Mixa soppan med stavmixer eller liknande, tillsätt mer vatten om soppan blir för tjock.
Häll upp soppan i djupa tallrikar och servera med en klick creme fraiche i mitten, lägg persiljekvistarna ovanpå.
Ringla lite olivolja i en ring runt creme fraichen.

Ha gärna ett bröd till som kan doppas i soppan, vi gjorde eget vitlöksbröd.

Till denna soppa drack vi Oppigårds Amarillo Spring som är en riktigt fin humlefräsch våröl, rekommenderas starkt.

Det var det hela.
Hoppas det kan inspirera någon vid middagsgrytorna.

Inga kommentarer: