22 oktober 2007

människor vs människor

Slötittar på tv4 nyheterna samtidigt som jag sitter och äter. Bengt Magnusson gör en snabb genomgång av dagens händelser. Det är när han pratar om branden i Californinen, USA, som jag reagerar. Magnusson betonar, det kan finnas holywoodstjärnor i det drabbade området. Jaha tänker jag och undrar vad de har för glädje av det just nu. Medier gör alltid så här när det sker katastrofer, fokuserar på en viss grupp männiksor. Det är alltid mest synd om svenskarna, det är det första vi matas med, hur många svenskar är skadade, hur många är döda. Jag hatar det. Är vi inte alla värda lika mycket? Verkar inte så om Bengt med kollegor får bestämma.

5 kommentarer:

Anonym sa...

grejen med det är väl att vi blir mer drabbade i Sverige om svenskar är inblandade, folk som har barn, pojk- och flickvänner, deras män eller fruar i de drabbade områdena. jag tror inte de menar att det är inte mer synd om svenskarna än om de andra som är där, bara att svenska folket blir mer inblandad i katastrofen om svenskar dör. grejen med hollywoodstjärnor förstår jag inte riktigt, men de flesta vet väl oftast vilka de är, om te.x. angelina jolie dör i en katastrof så vet flera miljarder människor om vem det är.

Anders sa...

Det är väl ändå inte vi som blir drabbade, det är väl dom som är på plats som drabbas. Svenskar som danskar som kineser. Jag tycker att tankesättet är fel, jag har lika stor sympati för de som drabbats oavsett nationalitet. Ja, såklart är det så att många vet vilka dessa hollywoodmänniskor är, är dom värda mer rapportering i media bara för det menar du? Jag förstår att media har intresse av att rapportera om kändisar, självklart är det så, de spelar på våra handlingar, det vi vill ha. Det är ju det som är fel, att vi höjer på ögonbrynen först när det är nån dålig skådis som är drabbad.

Anonym sa...

det är väl klart du blir mer drabbad om din morsa är med i katastrofen!?

Marcus Friberg sa...

Det är beklagligt. Dagligen dör över 30 000 barn. Varför är aldrig det första-nyhet?

Anders sa...

anonym: ja jag blir drabbad om min mor är med i en katastrof, men jag tycker inte det hör till diskussionen, det var inte vad jag med mitt inlägg syftade på. Alltså jag förstår att det är en angelägenhet att få veta om nån man känner är drabbad, men jag tycker medier lägger fram det klumpigt många gånger. En intressant sak som jag noterade vid svts kvällsnyheter igår var att de inte nämnde några hollywoodstjärnor. Om man ska dra det ett strå längre så skulle man kunna tänka att public service i det här fallet inte behöver förstora nyheten, de har sina pengar från tv-licensen ändå. Därmed inte sagt att svt alltid har bättre i journalistik, men i det här fallet tycker jag att de drar det längsta strået.